A Balatongyöröki Honismereti Kör Egyesület 2006-ban alakult.

Tevékenységünk célja a nemzeti értékeink megőrzése és továbbadása, valamint új ismeretek átadása az arra nyitott nemzettársainknak. Non-profit egyesületünket magánszemélyek, és cégek támogatásából tartjuk fenn. Létrejöttünk óta a legfontosabb feladatunknak érezzük nemzeti gyásznapunkról – június 4 – ről való megemlékezést.

A Nemzeti Hét című – szinte szabadegyetemként működő 5 napos rendezvényünk minden évben nagy népszerűséget élvez. Nagy hangsúlyt helyezünk kevéssé ismert, vagy elfogadott nemzeti értékeink ismertetésére. A rendezvényt a település önkormányzata anyagi és eszközbeli támogatással is segíti.

Egyesületünk folyamatosan nagy hangsúlyt fektet Balatongyörök és vonzáskörzete kulturális érdekeinek védelmére, a környék természetvédelmének hatékony elősegítésére, hagyományőrzésre a kulturális-örökség védelemének érdekében. Kiemelt célunk a honismerethez kapcsolódó rendezvények és előadások szervezése, a kulturális tevékenységek bővítése, a színvonalas szabadidő eltöltésének biztosítása minden korosztály számára.